banner

Mountain Passion News section.

to index
6juli2015
Mont Blanc opnieuw beklommen
Donderdag om 10:10 hebben Martijn Kooijman, Antonio Vicedomini en ikzelf de top van de Mont Blanc gehaald. Het was voor mij al weer elf jaar geleden. We zijn door Vallée Blanche omhoog gegeaan en hebben gebruik gemaakt van de Trois Montagne route. vervolgens zijn we via de Bosses graat en de Gouter route afgedaald. Voor Martijn was dit zijn eerste serieuze beklimming en hij is op de Mont Blanc fysiek en mentaal grensverleggend bezig geweest.

Jan van der Meer
Chamonix

7september2014
Evert en Peter omgekomen
Vandaag had ik af zullen reizen naar Zwitserland om me bij Evert Leijendekker en Peter Vis te voegen en op pad te gaan in de Zwitserse Alpen. De trip gaat niet door.

Evert en Peter zijn afgelopen vrijdag omgekomen bij hun beklimming van de Grand Combin. Naar verluid hebben ze samen een val gemaakt van 500m. Details van de toedracht ken ik verder niet. Evert was niet alleen mijn vaste klimmaat maar ook mijn allerbeste vriend.

We weten allemaal dat bergsport niet zonder risico is maar het verdriet om dit verlies is enorm. Ik wens Marieke, Monique Vis en hun kinderen sterkte bij de verwerking van dit alles.

Jan van der Meer
Almere

29August2011
Wallis 2011
Samen met Erik Ravenstijn ben ik vorige week in Wallis geweest om een paar mooie toppen te beklimmen. We zijn begonnen met de Weissmies. Een vierduizender die we via de Almageller huette beklommen hebben. De route voert over de gebruikelijke puin- en blokkenvelden naar een rotsgraat. Deze loopt van pakweg 3500 tot 4000m. De beklimming hiervan was leuk en soms ook wel spannend. M'n helm heeft in ieder geval zijn nut weer bewezen. Er was vrij veel volk op de top, de berg heeft aan de andere kant een kabelbaan.

Vervolgens wilden we de wat hogere en technisch moeilijkere Weisshorn beklimmen. Hiervoor hadden we drie dagen uitgetrokken met een overnachting in een tentbivak op 3500m. Helaas moesten we na een onrustige nacht met erg veel wind het veld ruimen. In plaats van verder omhoog te klimmen hadden we de handen vol aan de afdaling over een technische rotsgraat. Het waaide daar ongelooflijk hard. Bij aankost op de Weisshornhut op 2900m, ontving die ouwe huttenbaas ons met een welluidend: Jezus Maria, lebt ihr noch?!

Jan van der Meer
Almere

15August2010
Hans Kammerlander
Ondanks beroerde weersomstandigheden zijn we gisteren toch vertrokken naar de Durier hut(3349m). Door afwisselend regen, mist en onweer zijn we op zo'n 2700m omgedraaid. Erg vervelend maar verdwalen op de chaotische Miage gletsjer is nog minder.

's Avonds hebben we een lezing bijgewoond van Hans Kammerlander. Kammerlander is de Maradonna van de bergsport. Maar dan beter. Een virtueus rotsklimmer, en ook erg goed op extreme hoogte. Hij vertelde over zijn 8000ers, met de nadruk op Broad Peak en K2. Er kwamen weer vele herinneringen boven.

Na afloop heb ik hem de hand geschud en nog even kunnen spreken. Toch nog een topdag.

Jan van der Meer
Courmayeur

12August2010
Succes op Aiguille d'Argentiere
Samen met Evert heb ik afgelopen dinsdag op de top van deze berg in het Mont Blanc massief gestaan. Het kwam allemaal weer niet voor niks. Mijn voeten hebben nu rust, verzorging en heel veel liefde nodig! Intussen zijn we aan de Italiaanse kant van de berg en beraden we ons op een vervolg.

JvdM
Courmayeur

23October2009
Antonio op Baruntse
Mijn vriend en klimmaat Antonio Vicedomini heeft gisteren de top van de Baruntse(7129m) bereikt. Dit is wat hij schrijft vanuit kamp1 op deze Nepalese bergreus:

Hoi Allemaal,

Ik heb het gehaald, ik stond vandaag om ongeveer 13.00 op de top, met Rinzin!!! Ngima heeft een blessure en is niet mee gekomen. Nu zijn we met z'n 3en in kamp 1. morgen naar het basecamp.

Ik kan niet wachten weer in de bewoonde wereld te zijn.

groetjes, Antonio


Antonio heeft de klim uitgevoerd met steun van twee Nepalese sherpa's. Hij heeft deze taak als enige westerse klimmer moeten volbrengen omdat zijn beide Nederlandse klimpartners al in een vroeg stadium het strijdtoneel hebben verlaten.

Antonio, van harte gefeliciteerd!

Jan van der Meer
Almere

28September2009
Mönch beklommen
En? Nog wat leuks gedaan dit weekend?

Wij wel. We hebben afgelopen zaterdag de Mönch beklommen. Dit is een prominente, 4107 meter hoge top in het Zwitserse Berner Oberland. Ik heb geklommen met Evert Leijendekker. Een sterke, zeer kundige Alpinist en bovendien uitstekend gezelschap.

We hebben gebruik gemaakt van de Nollen route op de noordflank van de Mönch. Dit is een lange, technische route die garant staat voor ruim voldoende avontuur en adrenaline. Om vijf uur in de morgen hebben we het bivak verlaten om, na een inspannende dag, om half vijf op de top te staan. Na een afdaling, die ook nog wat concentratie en alpine vaardigheden vereiste, waren we om acht uur, net voor donker terug in de Mönchsjochhütte aan de andere kant van de berg. Zondag volgde een lange afdaling terug naar Nederland

Mönch:

http://www.summitpost.org/mountain/rock/150525/m-nch.html

Jan van der Meer
Almere

20May2009
Erik op Everest!
Mijn grote vriend en vaste klimpartner Erik Ravenstijn heeft vanmorgen om 08:14 locale tijd de top van Mount Everest bereikt. Als het goed is, is hij nu op weg terug. Details ken ik nog niet. Erik, gefeliciteerd en kom heel terug!!!

Jan van der Meer
Almere

05October2008
Manaslu: net niet
Een week geleden hebben we als team besloten dat de weersverwachtingen net goed genoeg waren om een toppoging te wagen.

Na vier extreem zware klimdagen over meest steile sneeuwhelling hebben we camp4 op 7400m bereikt. Van hieruit hebben we een toppoging ondernomen. Ik heb op een hoogte van ongeveer 7900m moeten omdraaien. Niet ver van de 8167m hoge summit.

Waarom omdraaien als de top zo dicht bij is? Op=Op. Ik was 'gewoon' hoogteziek als gevolg van het mislukte acclimatisatieprogramma. Ik moest doorlopend in mijn zuurstofmasker braken, was bang voor bevroren tenen en was door zuurstofgebrek en de slopende dagen er voor eigenlijk gewoon uitgeput.

Om het te kunnen navertellen ben ik in het zicht van de finish dus omgedraaid. Ik heb alles gegeven, het was niet voldoende.

Vier andere teamleden hebben wel een voortop van Manaslu beklommen. De werkelijke top bleef uiteindelijk onbereikbaar.

Inmiddels ben ik weer, zonder serieuze schade, terug in het basiskamp en maken we ons op voor de thuisreis.

Jan van der Meer
Manaslu BC

27September2008
sneeuw
Het seizoen vordert en de winter nadert, zo is te merken in Manaslu Base Camp. Het is een stukje kouder geworden en daarmee is het gestopt met regenen. Het sneeuwt nu doorlopend.

In base camp valt er gemiddeld 30cm per dag met uitschieters naar 50cm. Een deel smelt overdag weer weg en we zijn lekker bezig met sneeuwruimen.

Anders is de situatie op de berg. In camp1 is inmiddels meer dan twee meter sneeuw gevallen. Onze sherpa's werken zich een slag in de ronde om het camp in stand te houden.

De route van camp1 naar camp2, dus waar onze vaste touwen hangen, is onder een dikke laag sneeuw verdwenen of door lawines weggevaagd.

Camp2 is door de telescope niet meer te zien, maar waarschijnlijk zijn onze tenten slechts bedekt met een paar meter sneeuw en nog wel te vinden. Anders is dat met depot camp 3. Deze tent, met daarin al onze zuurstofvlessen, tenten voor camp 3 en 4, slaapzakken, gas enz. lijkt, wederom gezien door de telescope, door een lawine te zijn weggevaagd. Als dat inderdaad zo is, dan is het einde oefening.

De laatste week is geen klimmer meer boven camp1 geweest. Niet van ons team, maar ook niet van andere teams op de berg. Een ruim aantal expedities is inmiddels al naar huis. Het beklimmen van de Manaslu, of zelfs maar het doen van een toppoging, lijkt op dit moment verder weg dan ooit.

We denken er met zijn allen over na de expeditie te verlengen. Dit hangt er van af of er morgen een werkbaar weerbericht binnen komt.

Daarnaast is de helicopter, die ons van Sama Goan naar Pokhara zou moeten brengen, defect. Als dat ding niet tijdig gerepareerd is moeten we lopen. Dat betekent nog eens een vertraging van een dag of zeven (Afhankelijk van het weer :-). Kortom, het is weer een echte expeditie!

Jan van der Meer
manaslu BC

18September2008
Camp2 en verder
Afgelopen dagen hebben we een acclimatisatietrip gemaakt naar camp 2 op 6200m hoogte. Eerst hebben we overnacht in camp 1, op 5600. De klim van camp1 naar twee mag zonder meer uitdagend genoemd worden. Het terrein bestaat uit steile sneeuwhellingen met hier en daar ijstorens. Voor de vele spleten gebruiken we vaste touwen of aan elkaar geknoopte ladders. Vijf deelnemers hebben de klim naar camp 2 volbracht, drie niet. Inmiddels heeft Richard de expeditie verlaten wegens mentale problemen.

Vandaag hebben we een vergadering over het vervolg van de expeditie. De keuze is grofweg of we (over)morgen voor de toppoging gaat of de we nog een acclimatisatietoer maken waarbij we overnachten in camp2. Ik ben voor het laatste, maar we zullen wel zien wat het wordt.

Dan nog iets over het weer. Dat is in het basiskamp (4800m) dramatisch. Het regent overdag, en 'snachts sneeuwt het. Soms meer dan 24 uur achter elkaar. Het rare is dat het boven pakweg 5300m wel goed is. Boven de bewolking dus. Het slechte weer in het basiskamp verhindert ons dus niet om naar boven te gaan.

We hebben nog pakweg tien dagen over. We gaan binnenkort dus voor het eggie!

wordt vervolgd . . .

Jan van der Meer
Manaslu Basecamp

11September2008
Camp 1
Al weer een tijdje geleden dat we Pakhara verlaten hebben en per helicopter naar Sama Goan vertrokken zijn. De helicopter was van oud Russiche makelij en is naar horen zeggen nog in de jaren tachtig in Afganistan gebruikt. In ieder geval deed de benzine lucht me terugdenken aan mijn Kreidler uit ongeveer dezelfde tijd!

Met de aankomst in Sama Goan lijkt het alsof je teruggaat naar de middeleeuwen. De mensen leven er in hutjes en er zijn geen voorzieningen zoals electriciteit, riolering, stromend water of wat dan ook. De hoofdstraat door het dorp in een modderpad.

De mensen in Sama Goan zijn enorm blij met onze komst want dat brengt geld in het laatje. En nu Manaslu, door de Chineese afsluiting van Tibet, bij klimmers ineens in de belangstelling staan krijgt het dorp ineens een enorme boost.

Vanuit Sama Goan(3500) hebben we een aantal acclimatisatietochten gemaakt. Eerst naar een soort alm met een uitzicht op een aantal Himalaya reuzen zoals manaslu zelf, Peak 29 en Chilu Himal.

Na vijf nachten in Sama Goan zijn we naar het Manaslu base camp op ongeveer 4800m geklommen. Een steile klim, eerst door het bos, vervolgens over steile grashellingen en tenslotte over moreneruggen. Bij aankomst leek het wel kerstmis: de sneeuw kwam met bakken uit de lucht. Het basiskamp bestaat uit een gruisveldje met hier en daar een beekje.

Vanuit het basiskamp hebben we een goed zicht op de berg die we willen beklimmen. Manaslu is een waar monster. Het ding is nog indrukwekkender dan Cho Oyu, Broad Peak of zelfs K2.

Na een acclimatisatieperiode van vier dagen hebben we gisteren een trip gemaakt naar camp1 op 5500m. De eerste tweehonderd meter van de route voert over een gruishelling met hier en daar een rotsklimmetje. Vervolgens verloopt de route over een gematigd oplopende gletsjer met hier en daar wat ijsklimmetjes naar 5300m. De laatste 250m is een steile sneeuwhelling.

Als je camp 1 dan bereikt hebt waan je je in een sprookjeswereld. Het uitzicht is er fenomenaal. Je kunt een groot deel van de route naar de hoger gelegen campen bekijken en er is een geweldig uitzicht naar allerlei andere Himalaya reuzen die vaak geen eens een naam hebben.

We hebben een kleurrijk team mag ik wel zeggen. De deelnamers komen uit alle windstreken. We hebben Paul( US, professor microbiologie), Chris(IER, helicopterpiloot) Stephan( FR, Professor wiskunde), Bruce(US< beroepsavonturier), Jason(IER barkeeper in Dubai), Jan (AUS, psychologe), Heike(DUI, papierfabrikant) en Richard( US, baas van UN in Nepal)

Niet alleen de achtergrond van de deelnemers is erg divers, dat geldt ook voor hun ervaringsniveau op bergsportgebied. Er zitten een paar cracks bij, maar ook een paar die geen enkele ervaring hebben. Dat belooft nog wat.

Morgen vertrekken we weer naar camp1 en zullen daar overnachten. Vervolgens verwacht ik dat we naar camp 2 klimmen. En dat is een spectaculaire route met veel ijsklimmen over ijstorens, over allerlei spleten en over een steile ijshelling. Ik denk dat ik mijn helm maar op zet. Ik heb er zin in!

Jan van der Meer
Manaslu Bas Camp

01September2008
Pokhara
We zijn eergisteren uit Kathmandu vertrokken naar het stadje Pokhara, vlakbij het Annapurna massief. Het was een fantastische vlucht in een klein vliegtuigje. We scheerden vlak over allerlei toppen. Soms maar honderd meter hoger dan de berg zelf. Erg spectaculair. Als alles naar wens verloopt gaan we morgen per helicopter verder naar het dorpje sama Goan, aan de voet van de Manaslu. Intussen vermaken we ons prima. Ik ben met wat andere jongens wezen mountainbiken vanmorgen, en 'smiddags zijn we naar het mountaineering museum geweest. Daar hangen ook metershoge foto's van Manaslu. Als je dat ziet loop het je dun door de broek. Maar goed, we zien het straks allemaal wel. We zijn dus een beetje de toerist aan het uithangen. Het is een zwaar leven, als alpinist :-)
We hebben een leuke groep bij elkaar. Er zitten erg sterke kerels tussen met heel veel ervaring maar ook een paar absolute beginners. Vooral de laatsten zijn erg nerverus. We zien straks wel op de berg hoe het allemaal gaat. Morgen dus per helicopter door de Himalaya vliegen. Ik kijk er naar uit!

Jan van der Meer
Pokhara

09August2008
Manaslu 2008.
Het zijn bittere tijden voor de Nederlandse bergsport. Twee weken geleden stort een gezin uit Almere naar beneden met fatale gevolgen. Vorige week eindigt een Nederlandse expeditie naar de K2 in tranen. Het is weer pijnlijk duidelijk geworden dat bergsport niet zonder risico's is.

Toch ben ik enorm blij dat ik jullie kan vertellen dat ik binnenkort weer naar Nepal afreis voor een bergsportexpeditie. De Manaslu is het doel deze keer. Deze berg, in het hart van de Himalaya, is 8156m hoog. De expeditie begint al op 27 augustus en op 7 oktober ben ik weer thuis.

In eerste instantie had ik me voorbereid op een poging op de Shisha Pangma in Tibet. Maar de Chineese authoriteiten hebben expedities naar Tibet min of meer verboden. Vandaar dat verschillende operators een Manaslu-beklimming aanbieden. Deze bestemming is minstens zo aantrekkelijk en uitdagend als de eerste.

In de loop van 2007 is het idee geboren om het nog eens te proberen. Om nog eens een achtduizender te gaan beklimmen. Ik ben in de winter stevig gaan trainen. Vooral krachttraining want ik heb op Broad Peak gezien dat de Bokito's het op een steile en technische berg 'beter doen' dan de Bambi's. Voor mijn gevoel ben ik honderden keren naar de sportschool gelopen afgelopen jaar. Meestal door de regen en in het donker. Maar altijd met de heldere blauwwitte wereld van het hooggebergte voor ogen. Ik voel me fysiek in orde. Of de mentale kracht ook weer aanwezig is valt moeilijk vast te stellen maar wat dat betreft was de succesvolle beklimming in de Alpen van Les Courtes afgelopen Mei zeer bemoedigend.

Als operator heb ik gekozen voor Himex. Deze organisatie heb ik tijdens mijn Cho Oyu avontuur als zeer degelijk ervaren. Ik heb erg veel vertrouwen in deze club. Himex biedt de nodige communicatievoorzieningen zodat ik op Mountain Passion verslag kan doen van de vorderingen. Er is ook e-mail contact mogelijk. Als je hier gebruik van wilt maken kun je mijn e-mail adres tijdens de expeditie krijgen.

Groetjes Jan

Jan van der Meer
Almere

12May2008
Les Courtes beklommen
Donderagochtend om pakweg 8 uur hebben Olaf van der Wey en ikzelf op de top van de 3850m hoge Les Courtes in het Mont Blanc gebied gestaan. We zijn 's nachts om 1 uur vertrokken.

We hebben een week met schitterend zonnig weer gehad. En omdat hierdoor de sneeuw 's ochtens al te zacht is om op te lopen hebben we het meeste werk 's nachts moeten doen wanneer de ondergrond hard bevroren is.

Erik Ravenstijn heeft bij de beklimming helaas moeten afhaken en is op een hoogte van pakweg 3300m omgedraaid.

Omdat we voor Les Courtes twee pogingen nodig hadden bleef er niet genoeg tijd over voor een beklimming van de Aiguille Verte. Die blijft dus nog even op het to-do lijste staan.

Jan van der Meer
Almere

02May2008
Aiguille Verte
"It is on the Verte you become a mountaineer" is de stoere one-liner die Gaston Rébuffat schreef in zijn standaardwerk "the 100 finest routes in the Mont Blanc Massif".

Nou, dat gaan we dan maar eens proberen komende week. Vrijdagnacht vertrek ik samen met Olaf Wey en Erik Ravenstijn naar Chamonix.

We sluiten ons een week op in het winterbivak van de Couvercle hut en vandaar zullen we een poging doen om Les Courtes en dus ook de Aiquille Verte te beklimmen.

Jan van der Meer
Almere

07January2008
"Blind date. . .
in het Monte Rosa massief"
is de titel van het verhaal over onze geslaagde beklimming van de hoogste berg van Zwitserland, de Dufourspitze. Het is geschreven door Peter Blokker, een gedreven Alpinist die we in de Monte Rosa hut hebben leren kennen en met wie wij (Antonio en ikzelf) een fantastische klimtocht hebben mogen maken.
Peter's verhaal is rijk geillustreerd en leest als een spannend jongensboek. Natuurlijk is het op Mountain Passion te vinden maar je kunt het ook rechtstreekt downloaden:
http:\\www.mountainpassion.net\docs\dufourspitze.pdf.

Jan van der Meer
Almere/Uitgeest

09September2007
Zomerverslag
Het heeft even geduurd maar dit weekend is het zover. Ik heb een beeldverslag van de laatste drie tochten van afgelopen zomer op www.mountaipassion.net gezet. Er is een reportage van de, helaas mislukte, beklimming van de Rimpfischhorn en van de geslaagde tochten naar de torenhoge Dufourspitze en de beeldschone Grand Combin. Alle drie forse vierduizenders in Zwitserland. De meeste foto's zijn niet door mijzelf maar door Antonio Vicedomini gemaakt. (Beter bekend als de white spider). Antonio kiest voor een andere invalshoek. Ben ik zelf meer een landschapsfotograaf, Toon kiest de klimmers als uitgangspunt. En omdat hij de foto's gemaakt heeft ben ik zelf dus veel meer dan gebruikelijk in beeld gebracht. Of dit alles een vooruitgang is valt ernstig te betwijfelen maar ze zullen het er mee moeten doen. In het verslag van de beklimming van de Dufourspitze kun je kennis maken met Peter Verticalo Blokker. Wat als een gelegenheidsteam begon aan de voet van het machtige Monte Rosa massief zal zeker navolging krijgen tijdens toekomstige beklimmingen. Met plezier verwelkomen we Peter als lid van Team Pussy. Google Earth gebruikers kunnen de laatste drie avonturen mee beleven door het Google Earth logo boven het trip report aan te klikken. Beleef de beklimming zelf en geniet mee van het uitzicht op de toppen van de Dufourspitze en de Grand Combin.

Jan van der Meer
Almere

20July2007
Weisshorn
Helaas zijn we er door een veelvoud van oorzaken niet in geslaagd de Weisshorn te beklimmen. We zijn vanmorgen vroeg op een hoogte van zo'n 3600m omgedraaid. Toch kunnen we stellen dat we een succesvolle klimtrip achter de rug hebben met beklimmingen van de Mont Rosa Dufourspitze en de prachtige Grand Combin

Jan van der Meer
Randa

17July2007
Succes op Grand Combin
Natuurlijk, Mont Blanc en Matterhorn hebben een grotere naamsbekendheid. Maar voor ons vormde het bereiken van de top van de Grand Combin een hoofdprijs. Deze misschien wat minder bekende, maar kolossale en 4314 meter hoge berg stond al geruime tijd op de wish list. Samen met Antonio (the white spider) en Erik zijn we maandag om 2:15 uit de Panossiere hut vertrokken. Om 9:45 stonden we boven op de top van de Grand Combin. Team Pussy did it again. Hoewel deze berg berucht is om ijslawines en zeer steile sneeuwhellingen is de tocht zonder noemenswaardige problemen verlopen. Binnen drie dagen hebben we zowel de Monte Rosa als de Grand Combin beklommen. De trainingsinspanning in de Wave en op de Flevolandse laagvlakte hebben hun vruchten afgeworpen. Intussen zitten we op de camping in Randa en bezinnen we ons op een volgende tour.

Jan van der Meer
Randa

14July2007
Succes op Monte Rosa/Dufourspitze
Gisteren hebben Antonio en ikzelf samen met Peter, een Nederlander die we in de Monte Rosa hut ontmoet hebben de top van de Dufourspitze (4634m) bereikt. Het was een trip die zonder noemenswaardige problemen is verlopen. Voorafgaand aan de beklimming van de Dufourspitze hebben we geprobeerd om de Rimpfishhorn te beklimmen. Wegens barre weersomstandigheden hebben we deze tour na een nacht in een tentje op 3500m moeten afbreken. Hier hebben we de top dus niet gehaald maar als acclimatisatietocht was het wel een geslaagde trip. Morgen gaan we op pad voor een beklimming van de Grand Combin(4314m). Het was de bedoeling om de Weisshorn te proberen maar daar moeten we voorlopig van afzien omdat er nog te veel sneeuw op de graat ligt.

Jan van der Meer
Randa

06July2007
Zomertour Wallis
Samen met Antonio reis ik morgen af naar Zermatt aan de voet van de Matterhorn. We zullen ons daar verenigen met Erik en een nieuwe klimmaat. Doel van de reis is de beklimming van de Rimpfischorn (4199m), de Dufourspitze(4634m) en de magnifieke Weisshorn(4505m). Ons basiskamp bevindt zich op de camping te Randa.
Wat we nu nog nodig hebben is een beetje mooi weer. De motivatie is goed, de stemming opperbest en de conditie is dik in orde. Genoeg positieve ingredienten voor een aantal mooie beklimmingen. Ik zal proberen om vanuit Zermatt verslag te doen van onze vorderingen.

Jan van der Meer
Almere

23June2007
VIPP Artikel
Onder de title "De piekmomenten van een ICT'er" is er een artikel verschenen in de VIPP. VIPP staat voor Voor Imtech Projects Personeel. Dit Imtech blad heeft een oplage van enkele duizenden stuks. Het verhaal is voor een ieder te downloaden vanaf www.mountainpassion.net

Jan van der Meer
Almere

27April2007
Beeldverslag Zumsteinspitze
Er is een beeldverslag van onze beklimming van de Zumsteinspitze (4564m) in het Monte Rosa massief toegevoegd aan Mountain Passion. Helaas ging onze camera kapot tijdens de topdag van de beklimming maar toch denk ik dat het overige materiaal ook de moeite waard is. Veel plezier.

Jan van der Meer
Almere

19April2007
Succes op Zumsteinspitze
Samen met Erik heb ik woensdag om half elf de top van de Zumsteinspitze bereikt. De Zumsteinspitze is 4564 meter hoog en daarmee de vierde hoogste berg van de Alpen. De tocht was paradijselijk mooi. Het was een pittige onderneming en boven was het ijselijk koud. In April, met alle sneeuw nog op de toppen, doen de west-Alpen Karakoram achtig aan. Nogmaals, het was een prachtige tour.

Jan van der Meer
Aosta

13April2007
Monte Rosa op herhaling
De weersverwachting is uitstekend, we zijn superfit, en de Monte Rosa staat er nog steeds! Erik Ravenstijn en ikzelf gaan komende week proberen de Monte Rosa te beklimmen vanaf de Italiaanse kant van de berg. We denken vier dagen over de beklimming te doen en in één of twee dagen af te dalen. Zodra de mogelijkheid zich voordoet zal ik op Mountain Passion verslag uitbrengen van onze beklimming.

Jan van der Meer
Almere/Delft

2march2007
Monte Rosa beklimming afgelast
Door overvloedige sneeuwval afgelopen week en door de puur slechte weersverwachting voor komende week hebben Erik en ik besloten af te zien van de beklimming van de Monte Rosa. Grote hoeveelheden verse sneeuw maken een winterbeklimming niet alleen erg zwaar maar het risico op lawines wordt ook te groot. Vandaar.

Jan van der Meer
Les Menuires France

11jan2007
Monte Rosa winter climb
From march 3 until approx. march 11-12, Erik Ravenstijn and myself are planning a trip to the Monte Rosa range, situated on the Swiss/Italian border. Possible climbs are Zumsteinspitze (4563m), Signalkuppe (4554m), Parrotspitze (4432m) and Corno Nero (4322m). We will use snowshoes and full bivouac equipment to make these climbs possible. We are searching for more team members! If you have sufficient experience in climbs of a PD-level and glacier rescue, you can contact me at jvdm@mountainpassion.net.

Jan van der Meer
Almere

25sept2006
Broad Peak 2006 verslag
Een uitvoerig verslag van mijn toppoging op Broad Peak afgelopen zomer is nu te downloaden op Mountain Passion. Lees over de planning van de beklimming, hoe de klim uitgevoerd werd en lees over een aantal toch wel dramatische ontwikkelingen tijdens de afdaling en daarna.
Download hier: Broad Peak 2006

Jan van der Meer
Almere

16sept2006
Gerard Mc Donnell aftermath
Hey there lads,
Finally back in Alaska. Arrived last night. Our gear finally arrived in Ireland from Islamabad and cleared customs just a mere 12hrs before departure from the Emerald Isle.
A 3rd opinion here in Alaska confirms that no further operations are required. Which would bring the number of operations to a grand total of one! But one scary one, casted by scary people in scary Skardu.
Any ay, more importantly, I would like to clear up something. In my final report I mentioned that I descended unaided but accompanied by the two strapping Irish lads Mick and Banjo. Well as it turns out I was misinformed or more accurately I wasn't informed enough. The two lads had a bit of a rescue on their hands alright. I still remember virtually shagall of the descent myself and I'm almost completely dependent on being told what actually happened. So anyway, credit where credit's due: It turns out that when I got hit by the rocks I was very confused in the beginning. Bango and Mick helped me through it be gad. I was able to stand but not operate very well. I was tied to banjos harness and he abseiled while I walked beside him. No doubt I would have had to listen to him curse and use his favorite flexible f word every 5 seconds in that case. Mick was just above with rope on hand in case of difficulty. So Mick and Banjo were working together and met at each belay point. Apparently I couldn't make decisions (nothing new there) and the lads could not trust me on my own (nothing too new there either). After about two hours I began to come around and was able to do more on my own. And that's about all I know right now.
OK folks, hope you're all keeping well. Take care and upgrade those helmets. By the way, the company that made my helmet went out of business this summer.
Bye for now,
Gerard McDonnell

Gerard McDonnell
Alaska

9july2006
Toppoging Broad Peak
Vorige week zijn we met vijf klimmers vertrokken vanuit het Broad Peak basiskamp voor een toppoging. Na vier dagen hard werken vond ik mijzelf ?alleen- terug op een hoogte van pakweg 7600m. Tot mijn heupen in de sneeuw in een 35 graden steil sneeuwveld. Ik was gewoonweg niet sterk genoeg om hier doorheen te komen en heb moeten omkeren. De teleurstelling was enorm.

Jan van der Meer
Baltoro Pakistan

2 juni 2006 tot en met ...
Payu
Beste Allemaal,
Het is een paar dagen geleden dat ik een e-mail gestuurd heb. Maar waarschijnlijk zijn die niet aangekomen. Ik ben namelijk aangewezen op communicatieapparatuur van Alan Arnette.
De nacht voor vertrek van Payu naar Urdukaz ben ik weer ziek geworden, net als mijn tentgenoot Alan. Een frans team, dat zich ook op de camping van Payu bevond had een groter probleem: een teamlid kreeg een hardaanval. En omdat het team niet over communicatiemiddelen beschikt werd er gebruik gemaakt van Alan's spullen. Volgens mij heeft de man het wel overleeft.
De volgende ochtend vroeg vroeg uit de veren voor een monstertocht te voet van Payu naar Urdukaz. Ik voelde me goed genoeg om op pad te gaan. Tijdens het ontbijt vraag ik aan Alan of hij ook fit genoeg is. Hij geeft een vaag antwoord. Later blijkt dat hij wel vetrokken is.
De tocht naar Urdukas begint met een wandeling door een heuvellandschap op pakwegg 3500meter hoogte. Voor me ligt een grijze muur van puin, Tweehonderdmeter hoog, een kilometer breed. Als een monster dat het landschap voor zich opvreet. Het is de Baltoro gletsjer.
Er heeft zich een pad gevormd over deze gruishelling en na een uurtje klimmen zijn we aangekomen op de Baltoro. De gletsjer wordt omgeven door pieken met een hoogte tussen 6 en 7000m hoogte. De Trango towers zijn wel de opvallendste. Waanzinnig hoge muren reizen loodrecht op naar de hemel. De ene nog hoger dan de andere. Je blijft er naar kijken en foto's maken. Maar de etappe naar Urdukaz is erg lang. Naar mijn mening te lang. Ik heb er zelf ongeveer tien uur over gedaan en dan is het eigenlijk al niet leuk meer.
Maar voor vriend Alen is het veel erger dan dat. Hij is halverwege de etappe ingestort. Hij kan niet verder. Gelukkig heb ik vooraf mijn radio aan hem gegeven zodat hij tenminste zijn problemen kenbaar kan maken.
Nadat het slechte nieuws in Urdukaz doorgekomen is, ontstaat er paniek op de camping. JJ, de expeditieleider wil een reddingsactie op touw zetten. Maar de deelnemers, waaronder ik zelf, zijn afgepeigerd en de porters hebben ook geen 'zin'.
Na de nodige krachttermen en na het schuiven van wat dollars worden er toch een gids en een paar porters bereid gevonden om met een tent, EHBO materiaal e.d. Af te dalen.
Iedereen loopt de etappes in zijn eigen tempo. Maar als je voor donker niet binnen bent ontstaat er meteen een series probleem. We dragen zelf geen bivac spullen en na zonsondergang wordt het bitterkoud op de gletsjer.
Hoe het met alan afgelopen is weten we eigenlijk niet omdat alan de PC (met mijn eerdere, nog niet verzonden ) berichten bij zich heeft. Het gerucht doet de ronde dat hij naar boven komt.
De etappa van Urdukas naar de volgende locatie (Goro2 of zoiets) was weer erg lang mar is in principe zonder problemen verlopen. Of het moet zijn dat de meesten nu wel een beetje last van de hoogte begint te krijgen want we zijn op pakweg 4500m aangekomen.
De volgende etappe naar Concor
Na een lange reis zijn we gisteren begonnen met de daadwerkelijke beklimming van Broad Beak. Met twee groepen van vijf man zijn we begonnen aan de beklimming. Mijn groepje bestaat uit Alan, Ian, Diane, Matheuw en ikzelf. De route gaat eerst door een vrij complexe gletsjer, vervolgens door een gruisveld. Daarna begint een vast touw over steile sneeuwvelden. Steil is wel het beste kenmerk van Broad Peak. Het gaat maar door. Op 5350m is er een plateautje, camp half. Hier zijn Alan en Diane omgedraaid. Met zijn drieen zijn we verder gegaan naar camp1 op 5800m. Het laatste stuk was lastig,ik heb er ongeveer een uur over de laatste honderd meter gedaaan. We hebben wat spullen achtergelaten in camp1. Net voor donker waren we terug in BC met een voldaan gevoel. Weer een etappe naar de top is geslaagd.

Jan van der Meer
Payu Pakistan

28 May 2006
Broad Peak/K2 Worldclimb 2006 expedition starts!
Hallo allemaal,
Na een bepaald niet vlekkeloos verlopen voorbereiding vertrek ik donderdag naar Pakistan om deel te nemen aan de Broad Peak/K2 2006 expeditie. De eerste stop is Islamabad, hoofdstad van Pakistan en startplaats van de expeditie. Daar ga ik kennis maken met een internationale groep klimmers en de begeleidingsstaf. Doel van de expeditie is om de komende twee maanden zowel Broad Peak als K2 te beklimmen. Beide bergen liggen naast elkaar aan een zijtak van de Baltoro gletsjer. De Baltoro vormt met zijn omringende bergen het misschien wel meest spectaculaire berglandschap op aarde. Met recht kan gezegd worden: een fotogenieke omgeving. Maar ik ga natuurlijk niet alleen voor de mooie foto's. Mijn persoonlijk doel is om de top van Broad Peak (8047m) te halen en, belangrijker nog, om zonder kleerscheuren weer beneden en thuis te komen.
Waar mogelijk zal ik het thuisfront voorzien van e-mails om de belevenissen onderweg naar de top en terug te beschrijven. Deze berichten worden ook in de nieuwssectie van mijn website, www.mountainpassion.net. geplaatst. Aanmoedigingen zijn van harte welkom en je kunt ze kwijt in het Mountain Passion gastenboek.
Groetjes,

Hello everybody,
After a laborious preparation I depart on Thursday, the first of June, to Pakistan to enjoy the Broad Peak/K2 expedition 2006. The first stop is slamabad, capital city of Pakistan and this will also be the start of the expedition. First I will meet the other International group members and expedition staff. Goal of the expedition is to climb both Broad Peak and K2 in the two coming months. Both mountains are near by the Baltoro Glacier. The Baltoro with it's surrounding mountains may provide the most spectaculair mountain scenery on earth. This is a very photogenic neighbourhood. But ofcourse I will not only go to take beautyfull pictures. My personal goal is to go for the summit of the Broad Peak (8047m) and more important is to come down and come home safely.
You can read my experiences to the summit of the Broad Peak/K2 expedition in this news section. Your support is very welcome. You can write them in my Moutain Passion guestbook on this site.


Jan van der Meer
Almere

6May2006
Expedition merchandise
We are selling a range of merchandise to mark the staging of this years groundbreaking commercial expedition to K2 and the adjacent Broad Peak.
100% of proceeds goes towards assisting releif operations for victims of Pakistan September earthquake. You can buy anything from mugs to pens to t shirts here: www.cafepress.com
Can you please send this email on to your network, friends and family.


Jan van der Meer
Almere

16april2006
Broad Peak/K2 2006 expedition dossier
The Broad Peak/K2 2006 expedition dossier now available and downloadable. The expedition in short:

Days & Itinerary
Day 1 Arrive Islamabad.
Day 2 Briefing at Ministry of Tourism. Meeting with LO (Liaison Officer).
Day 3 Fly to Skardu (1 hr) or drive to Chilas.
Day 4 Day free at Skardu or drive Chilas-Skardu (8-10 hrs).
Day 5 By jeeps to Askole (8-9 hrs) at 3000 meters.
Day 6 Dumordu River to Jhola (8-9 hrs).
Day 7 Trek to Paiyu, good views of Baltoro and trango group (7 hrs).
Day 8 Day free at Paiyu for acclimatization (3600m).
Day 9 To Khuburtze (5-8 hrs): 4000 m.
Day 10 Urdukas: 4-5 hrs walk mostly along the crest of lateral moraine
Day 11 Goro II: Glacier for 3-4 hrs to the camp site at 4500 meters
Day 12 Concordia: 5-6 hours slightly easy walk, with spectacular views
Day 13 4 hours trek to broad Peak.
Day 14-40 Climb Broad Peak.
Day 41-47 Return to Askole and drive to Skardu.
Day 48 Fly to Islamabad or drive to Chilas.
Day 49 Day free at Islamabad or drive to Islamabad.
Day 50 Am de-briefing, pm fly home.Jan van der Meer
Almere

4april2006
Samenwerkingsovereenkomst Imtech
Wederom mag ik mij verheugen in de ondersteuning van mijn bergsportcarriere door een Nederlands topbedrijf. Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener die met ongeveer 13.000 medewerkers een omzet van ruim 2 miljard euro op jaarbasis realiseert. Imtech ICT is een betrouwbare en slagvaardige ICT-dienstverlener. Met 1000 professionals profileert Imtech ICT zich op de volgende terreinen: consultancy/projectmanagement, software services en ICT-infrastructuur. Met verrassend sterke posities in onder meer de financiële sector, de agrarische markt, de industrie, het onderwijs, de gezondheidszorg en bij overheden.
Het samenwerkingsverkingsverband behelst het aanbrengen van het fraaie Imtech logo op mijn kleding, en houden van een presentatie geïllustreed met, uiteraard, zelfgemaakt fotomateriaal en het schrijven van een artikel in de Imtecher. Dit is het personeelsblad van Imtech. En natuurlijk is daar de klassieke foto van de Imtech flag op de top van de Broad Peak. Een topfoto voor een topbedrijf!
Jan van der Meer

Co-operation Agreement
Once more I am very pleased to announce the support of an other Dutch top company to my mountaineering career. Imtech N.V. is a European Technical Service Provider with about 13.000 employees who realises a turnover of more than 2 milliard Euro on a yearly basis. Imtech ICT is a reliable and successful ICT Service Provider. With approximately 1.000 professionals, Imtech ICT demonstrates itself in following segments: consultancy/project management, software services and ICT-infrastructure with surprisingly strong positions in the Financial Sector, Agrarian Market, Industry, Education, Healthcare and Government sections. The Co-operation Agreement contains the fitting of the fine Imtech logo on my clothing, giving a presentation illustrated with self-made photo material and writing an article in the Imtecher, the personnel magazine of Imtech, and of course the classic photo of the Imtech Flag on top of the Broad Peak will not be absent. A Top photo for a Top company!

Jan van der Meer
Almere

26march2006
Samenwerkingsovereenkomst
Mountain Passion en Apollo Almere hebben vandaag een overeenkomst getekend. De overeenkomst behelst promotionele ondersteuning van Mountain Passion aan Apollo Almere. Apollo Almere is de specialist in digitale electronica en fotografie. Apollo biedt budgettaire ondersteuning aan mijn bergsportcarriere.
In het oog springend is de ondersteuning van Apollo aan de komende Broad Peak/K2 2006 expeditie die al op 1 juni in Islamabad (Pakistan) van start gaat. Apollo Almere draagt deels de kosten van mijn deelname aan de Broad Peak/K2-expeditie van 1 juni tot en met 22 juli 2006. Als tegenprestatie zorg ik voor prachtig fotowerk. Ik zal elke gelegenheid aangrijpen om een foto te maken van de prachtige omgeving en gebergten. Mijn kleding wordt voorzien van Apollo-Almere emblames.

Co-operation Agreement
Mountain Passion and Apollo Almere have signed an Agreement today. Apollo Almere, the specialist in digital electronics and photography, will deliver funds to my Mountaineering career. In return I shall offer promotional assistance.
Remarkable is the financial support Apollo Almere will offer to my coming Broad Peak/K2 expedition starting June 1st in Islamabad (Pakistan). Apollo Almere will hereby partly fund my participation to this expedition from June 1st to July 22nd. In return I will grab every opportunity to produce wonderful photos of the magnificent mountain scenery. All my clothes will also be fitted with Apollo Almere emblems.

Jan van der Meer
Almere

23march2006
BroadPeak/K2 2006
Op zaterdag 23 maart 2006 ben ik geaccepteerd als lid van een Amerikaans/Australisch expeditieteam die van 1 juni tot en met 22 juli 2006 de Broad Peak en/of de K2 gaan beklimmen. De Broad Peak (8051m) en de K2 (8611m) maken deel uit van het Karakoram-gebergte in Pakistan. Zelf beklom ik in de afgelopen zomer de Cho Oyu (8201 m). Dit jaar richt ik me op de Broad Peak. K2 moet nog even wachten op mijn verschijning. Tijdens de expeditie zal er een camera-team aanwezig zijn om onze tocht(en) in beeld te brengen. Dit levert natuurlijk real-life expeditiebeelden op. Uiteraard zal ik jullie tijdens mijn expeditie wekelijks op de hoogte houden van mijn bevindingen, belevingen en waarschijnlijk totale ontberingen, door middel van verslagen op de newssectie.
Als je vragen hebt of meer informatie wilt, kun je me uiteraard e-mailen via "Contact" op mijn site.

On Saturday March 23 I have been accepted as a member of the American/Australian expedition team who will climb the Broad Peak/K2 from June 1st to July 22nd, 2006. The Broad Peak (8051m) and the K2 (8611m) are part of the Karakoram mountain range in Pakistan. Last summer I climbed the Cho Oyu (8201m). The K2 will have to wait for my appearance since my focus will be on the Broad Peak this year. During this expedition there will be a camera team joining to capture real-life images. Naturally I will keep you up to date on a weekly basis of my findings, experiences and most probably total hardship through my reports on the news section of my website. If you want more information or if you have any questions, please do not hesitate to e-mail me by clicking on the ?contact? sign.

Jan van der Meer
Almere